Η Νότα συμμετέχει στο "Εμπορικό Τρίγωνο"

Η Νότα Μασσέλου ήταν ένας από τους 65 «ανθρώπους του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας που κατέγραψε ο φακός των σπουδαστών φωτογραφίας του ομίλου ΑΚΤΟ, με πρωτοβουλία του Athens Trigono, Η δουλειά, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε φωτογραφική έκθεση, είχε ως αφετηρία την παραδοσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία του καταστηματάρχη που δέσποζε πάνω από το ταμείο του καταστήματός του, αλλά μέσα από  την πολύ πιο «φρέσκια» καλλιτεχνική ματιά των φοιτητών του ΑΚΤΟ, οι οποίοι, εργάστηκαν συστηματικά επί δύο μήνες. Τα πορτραίτα, μαζί με μία μίνι συνέντευξη-παρουσίαση θα συγκεντρωθούν σε έντυπη  έκδοση με τίτλο «Οι άνθρωποι του Τριγώνου»



Νότα Μασσέλου

Γεννήθηκα στον Ισθμό της Κορίνθου και ήρθα στην Αθήνα στα δεκαοχτώ μου χρόνια. Από την πρώτη στιγμή αγαπούσα πολύ αυτό που έκανα. Γεννήθηκα για να σχεδιάζω. Στα σχολικά μου τετράδια έκανα σχέδια ρούχων. Εγώ τα σχεδιάζω από την πρώτη μέρα, ακόμη και σήμερα έχω πάθος με τη δουλειά μου, σχεδιάζω με το ίδιο κέφι και την ίδια απόδοση που είχα στα είκοσοπέντε μου. Έτσι νιώθω τουλάχιστον. Διαλέγω τα υλικά και αρχίζω τον σχεδιασμό, έπειτα υλοποιούνται τα πρωτότυπα δείγματα και στη συνέχεια γίνεται η  φωτογράφιση. Αυτό κάνουμε για όλες τις κολεξιόν. Έχω φυσικά πολύ μεγάλη βοήθεια από την ομάδα μου και για την υλοποίηση των μοντέλων, αλλά και για να περαστούν τα σχέδια στο σχεδιαστικό πρόγραμμα, στο εμπορικό λογισμικό, στο e-shop κλπ. Σήμερα το ρούχο έχει και μία «ψηφιακή» οντότητα, που γίνεται όλο και πιο σημαντική, λειτουργικά και εμπορικά.

Ξεκίνησα να δουλεύω δειλά-δειλά σε μια εταιρεία εσωρούχων, διευθύνοντας και σχεδιάζοντας, κι όταν αυτή η έκλεισε, ξεκινήσαμε με τον σύζυγό μου τη «Νότα» το 1962. Ασχολούμαστε με νυχτικά, πιτζάμες, ρόμπες. Τον πρώτο καιρό φτιάχναμε κι εσώρουχα, αλλά τα σταματήσαμε. Από το πρώτο εξάμηνο της καριέρας μας μπήκαμε στα καλύτερα καταστήματα της Ερμού, που τότε ήταν ο καλύτερος δρόμος της πόλης. Αρχίσαμε δίνοντας σε μαγαζιά χονδρική και το 1975 ανοίξαμε το πρώτο κατάστημά μας στην γωνία Ακαδημίας και Βουκουρεστίου, σε ένα σημείο μεγάλης προβολής. Έγινε ένα πολύ προωθημένο αισθητικά μαγαζί, με ενδιαφέρουσες προτάσεις, που ακόμα δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης η εταιρεία λειτουργούσε δεκαέξι συνολικά σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, τόσο καταστήματα όσο και   shops-in-the shop.
Έχουμε σημαντικές εξαγωγές σχεδόν σε σαράντα χώρες. Το είδος μας δεν είναι μαζικό, διότι απευθυνόμαστε σε boutiques και σε υψηλού επιπέδου πολυκαταστήματα. Μόνο σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και Ιαπωνία έχουμε distributors που μας δίνουν για μεγάλες παραγγελίες. Από εκεί έχουμε κρατηθεί, αφού η ελληνική αγορά έχει συρρικνωθεί. Το βασικότερο υλικό μας είναι το βαμβάκι ή το βαμβάκι μοντάλ, που είναι τα δύο φυσικά υλικά με φυτικές ίνες, ενώ τον παλιό καιρό δουλεύαμε πολύ και με μετάξι, όμως πλέον το χρησιμοποιούμε λιγότερο γιατί έχει αυξηθεί πολύ η τιμή του

Η Νότα εδρεύει στην οδό Λεωχάρους από το 1974, όταν ακόμα ή κατάσταση στην περιοχή ήταν τελείως διαφορετική. Τα πράγματα ήταν πιο ωραία, πιο ανθρώπινα, πιο καθαρά και υπήρχε το «καλημέρα» κάθε πρωί με τους γείτονες. Σιγά σιγά όλα αυτά άλλαξαν. Βρόμισε ο δρόμος, έφυγαν οι πιο παλιοί άνθρωποι και επιχειρηματίες, φθάρηκαν τα πεζοδρόμια. Ωστόσο,  από τον καιρό που έγινε ο πεζόδρομος, άλλαξε η ζωή μας, η ψυχολογία μας, νομίζουμε ότι ζούμε αλλού.  Η περιοχή είναι κομμάτι της ζωής μας,  είμαστε εμείς. Περισσότερο νιώθω δική μου αυτή την περιοχή παρά εκεί όπου μένω. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να εξωραΐσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το περιβάλλον γύρω μας. Θα θέλαμε να υπάρχει μια τακτικότερη συντήρηση και καθαριότητα καθώς και στενότερη συνεργασία με τους κατοίκους ή τους άλλους επιχειρηματίες, για να φροντίζουμε τον δημόσιο χώρο. Να υπήρχε δηλαδή μια σύμπνοια, ώστε να μεριμνούμε κι εμείς οι ίδιοι για τον πεζόδρομο.



Επιστροφή