Σχετικά μικρότερος ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τα ρούχα

Σύμφωνα με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Harvard δεν είναι ακόμη γνωστό πώς συμπεριφέρεται από πλευράς τόσο διάρκειας ζωής όσο και μεταδοτικότητας ο νέος ιός (SARS-CoV-2) πάνω σε υφασμάτινες επιφάνειες όπως ρούχα αλλά και χαλιά κλπ. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι ο ιός μεταδίδεται λιγότερο εύκολα από μαλακές επιφάνειες (όπως το ύφσμα) και ευκολότερα από σκληρές επιιφάνεις όπως π.χ. ένα πόμολο πόρτας ή ένα κουμπί ασανσέρ.

 

Μπορείτε να δείτε όλο το άρθρο εδώ https://www.health.harvard.edu/blog/as-coronavirus-spreads-many-questions-and-some-answers-2020022719004

 

Σε μία άλλη μελέτη (Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents, Journal of Hospital Infection) ο προηγούμενος κορωνοϊος (SARS-CoV) φαίνεται να επιζεί πάνω στα ιατρικά ρούχα μίας χρήσης για περίπου δύο ημέρες (αντίστοιχα σε μεταλικές επιφάνειες έως πέντε και σε πλαστικά έως εννέα ημέρες).

 

Εκεί που χρειάζεται περισσότερη προσοχή είναι στις βαμβακερές συνήθως πετσέτες με τις οποίες σκουπίζουμε τα χέρια μας. Η χρήση τους καλό να αποφεύγεται όσο διαρκεί η επιδημία  και αντί αυτών να στεγνώνουμε τα χέρια μας σε χάρτινη πετσέτα ή χαρτί μίας χρήσης.

 

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε και στην σχετική ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/



Επιστροφή